Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

"Talk Forward" Τρίτη 20 Μαρτίου ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Η Φωτογραφία στον 21ο αιώνα: Από τον κόκκο στα εικονοστοιχεία", στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση

Το ελculture και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του κοινού πρότζεκτ Talk Forward την Τρίτη 20 Μαρτίου, στις 7:00 μμ, διοργανώνουν ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Η Φωτογραφία στον 21ο αιώνα: Από τον κόκκο στα εικονοστοιχεία".
Η φωτογραφία καταφέρνει κάτι «μαγικό»: συμπυκνώνει τον κόσμο των τεσσάρων διαστάσεων του χώρου και του χρόνου σε μόλις δύο διαστάσεις! Η αξία και η δύναμη μιας φωτογραφικής εικόνας είναι μεγάλες, γιατί είναι ακριβώς αυτή η συμπυκνωμένη πληροφορία που μεταφέρει και, κατ’ επέκταση, όλες οι πληροφορίες, όλων των φωτογραφιών που φτάνουν μπροστά στα μάτια μας και που καθορίζουν την εικόνα που έχουμε για τον κόσμο, για τη ζωή μας!

Τα νέα ψηφιακά μέσα έχουν απογειώσει τις δυνατότητες των φωτογράφων και την ίδια στιγμή έχουν συμβάλει στην εξάπλωση της φωτογραφίας. Από την άλλη, πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτή ακριβώς η εξέλιξη σημαίνει και το τέλος της, από τη στιγμή που όλοι είναι εν δυνάμει «φωτογράφοι», ακόμα και αν αυτό που διαθέτουν δεν είναι παρά η κάμερα του κινητού τους τηλεφώνου.

Όμως, ο φωτογράφος δεν είναι απλώς ένας άνθρωπος που χειρίζεται μια φωτογραφική μηχανή. Τη στιγμή που φωτογραφίζει –για καλλιτεχνικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, επιστημονικούς λόγους– γίνεται κομμάτι της τέχνης, της πολιτικής, της κοινωνίας, της επιστήμης. Διαμορφώνει μια ευρύτερη θεώρηση της πραγματικότητας, και ταυτόχρονα καταθέτει μια δική του ερμηνεία για τον κόσμο.

Σήμερα, η φωτογραφία έρχεται στο προσκήνιο μέσα από πολλά διαφορετικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ και συνδέεται τόσο με την επικαιρότητα και τις τεχνολογικές εξελίξεις, όσο και με την τέχνη. Πολλοί υποστηρίζουν πως ο φωτογράφος δεν είναι πια μόνο φωτογράφος, αλλά και multimedia artist. Η τεχνολογία ενσωματώνοντας το high definition βίντεο στις φωτογραφικές μηχανές του έδωσε αυτή την καινούργια διάσταση. Ο φωτογράφος, μοντάροντας ήχο, εικόνα, βίντεο και λόγο, επικοινωνεί πολύ περισσότερα απ’ ότι προηγουμένως.

Τελικά: Η ψηφιακή φωτογραφία έφερε επανάσταση στις οπτικές τέχνες ή απλώς εξόπλισε τον δημιουργό με ανοίκεια τεχνολογία και από αδυναμία να της δώσει ένα άλλο όνομα, τη βάφτισε κι αυτή φωτογραφία, όπως στον υπολογιστή “πατάμε” το “ποντίκι” κι ανοίγει ένα “παράθυρο”;

Έχουν δίκιο όσοι μιλούν για το τέλος της φωτογραφίας; Ποιος είναι ο ρόλος των φωτογράφων και πώς αλλάζει το επάγγελμα του φωτογράφου στις μέρες μας;

Επιμέλεια
www.kamilonollas.com
Συντονισμός συζήτησης: Καμίλο Νόλλας, φωτογράφος, www.kamilonollas.com

Συμμετέχουν:

Γιώργος Δρίβας, σκηνοθέτης, www.drivas.org
Δημήτρης Μιχαλάκης, φωτογράφος, www.dimitrismichalakis.comΘανάσης Μουτσόπουλος, ιστορικός τέχνης και θεωρητικός πολιτισμού, Αν. καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Νικάνδρη Κουκουλιώτη, photo editor, ART/IF/ACT, www.art-if-act.com
Νίνα Μαρία Πασχαλίδου, δημοσιογράφος, www.theprism.tv
Πάνος Κοκκινιάς, φωτογράφος, www.panos-kokkinias.comΠαντελής Αραπίνης, γκαλερί ΑΔ, www.adgallery.gr

Το Talk Forward αποτελεί ένα κοινό πρότζεκτ της πολιτιστικής πλατφόρμας ελculture και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρόκειται για τη διοργάνωση μηνιαίων συναντήσεων με επαγγελματίες από το χώρο του πολιτισμού, που αναπτύσσουν θέσεις και ανταλλάσσουν ιδέες, τεχνογνωσία, προβληματισμούς γύρω από την πολιτιστική επικαιρότητα με σκοπό την ενίσχυση επαγγελματικών δεξιοτήτων και την επαγγελματική δικτύωση. Οι συναντήσεις αυτές, με τη μορφή ανοιχτών συζητήσεων, επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο όπου οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζονται, θα επικοινωνούν, θα μοιράζονται εμπειρίες, ανοίγοντας το δρόμο για νέες συνεργασίες και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην υλοποίηση των ιδεών και των οραμάτων τους.

Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση.
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών-Ίδρυμα Ωνάση

Χώρος Πολλαπλών Λειτουργιών, 4ος όροφος
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα
Τηλ επικοινωνίας : 2109005800

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου