Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Πρόσκληση για τη Δημιουργία Υλικού Φωτογραφικής Έκθεσης και Φωτογραφικού Λευκώματος με θέμα "Χρώμα"

ΘΕΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ : ΧΡΩΜΑ.
ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΛΗΨΕΙΣ.

Διοργάνωση f 14 & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ 28 ΜΑΙΟΥ 2012

Υπό τον Φώτη Παλαιολόγο και Κατερίνα Μαρνέλλου της F14
 • Τα χρώματα είναι πράξεις του φωτός, ενέργειες και πάθη. Και ενώ, ως εκ τούτου, είναι σχεδόν ακατόρθωτο να τα διαχωρίσουμε απ’ αυτό, μελετώντας τα ως αυτοτελή φαινόμενα της φύσης, αποκαλύπτεται σ’ εμάς μια νέα γλώσσα, ένας καινούριος συμβολικός κώδικας, τον οποίο ο καλλιτέχνης καλείται να μεταφέρει, να μεταλλάξει ή να επαυξήσει πάνω στο εκάστοτε μέσον του.
 • Κάθε μεμονωμένο χρώμα έχει συγκεκριμένη δράση και χαρακτήρα, όμως ο συνδυασμός με άλλα χρώματα, αρμονικός ή μη, επιφέρει διαφορετικά, αλλά πάντως αποφασιστικά ερεθίσματα στο μάτι, την ψυχική διάθεση και το πνεύμα.
 • Αν φανταστούμε το χρωματικό κύκλο σαν έναν κύκλο συνασθηματικών αλλά και εικαστικών διαβαθμίσεων, κάθε απόχρωση μπορεί να αναμιχθεί με οποιαδήποτε άλλη συμπληρώνοντας, εντείνοντας ή ακυρώνοντας τις αρχικές καθαρές ιδιότητες της καθεμιάς.
 • Σπουδαίο ρόλο στη δράση αυτή των χρωμάτων, έρχεται να παίξει το σχήμα, η φόρμα, η σύνθεση της έγχρωμης εικόνας, καθώς χρώμα δεν υπάρχει σε απειρία, αλλά ξεπροβάλλει μόνο μέσα από μορφές και πράγματα, στα οποία και προσδίδει τις ιδιότητές του.
• Πάνω σε αυτούς τους θεωρητικούς άξονες καλούμαστε να δώσουμε εικόνες φωτογραφικές με προσωπική μας άποψη. Εικόνες με δυναμική, κάδρο , φόρμα, σύνθεση. Εικόνες όπου είναι φανερή η λειτουργία του χρώματος.
Υπό τον Νικόλαο Μπέντα. του ΚΕ.Φ.ΚΑ.
• Το χρώμα είναι ένα από τα κυρίαρχα σημεία στην ζωή του ανθρώπου από την ημέρα της δημιουργίας του μέχρι το τέλος αυτής.
• Το χρώμα μέσα από τα κύρια χαρακτηριστικά του μπορεί να μας αποκαλύπτει μεταξύ άλλων την ομορφιά αλλά και το μέγεθος την διάσταση αλλά και την ύπαρξη, την διαφορετικότητα αλλά και την μοναδικότητα.
• Στην εικόνα το χρώμα είναι πάντοτε μέρος ενός θέματος της φωτογραφίας η ενός φωτογραφικού κάδρου, και της περισσότερες φορές αποτελεί μέρος του θέματος. Με το θέμα να έχει τον κύριο ρόλο, και ως δευτερεύων συστατικό στοιχείο να είναι το χρώμα.
• Στην προκείμενη περίπτωση ζητείται από τους φωτογράφους και τους συμμετέχοντες να δουλέψουν με το χρώμα ως πρωτεύον θέμα όπου το ίδιο το χρώμα να είναι το θέμα μας, και το κάδρο η το θέμα να αναδεικνύονται μέσα από την ύπαρξη του χρώματος.
• Η κύρια βαρύτητα της εικόνας να επέρχεται μέσα από την δυναμική του χρώματος και ως δευτερεύον θέμα να επέρχονται τα προαναφερθέντα δομικά στοιχεία.( κάδρο σύνθεση).
 • Τα χρώματα στην φωτογραφία μπορούν να εννοούνται τα πρωτεύοντα η τα δευτερεύοντα, τα κύρια η τα βασικά, τα προσθετικά η τα αφαιρετικά, σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα θεματικά, αναφορικά, σημειολογικά, η ότι άλλο, πρέπει να είναι το χρώμα.

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
--------------------------------------------------------------------------------
 ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ, ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΟΥΣ.
Η ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΕ ΜΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΜΕΝΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΘΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ.
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Γιατί η προδιαγραφές στην έκθεση αυτή είναι αυστηρές??
 Απλά , ο συντονισμός των συνεργείων , η παραγωγή όλου του έργου, η επιτροπή που πρέπει να κάνει την επιλογή, η επικοινωνία με όλους του ενδιαφερομένους και τους επιλεγμένους φωτογράφους, ο σχεδιασμός της αφίσας ,της πρόσκλησης, η ψηφιακή διανομή, η ηλεκτρονική διανομή μηνυμάτων, νέων και ενημερώσεων, και καθώς μια τεράστια σειρά ενεργειών όπως ο τελικός κατάλογος που θα γίνει η έκδοση, η γραφίστρια η επικοινωνία και η διαφήμιση τα δελτία τύπου προς ΜΜΕ εφημερίδες τηλεοράσεις ραδιόφωνα περιοδικά , οι έλεγχοι για το τυπογραφείο όπου θα γίνει το τελικό λεύκωμα καταλαβαίνει κανείς ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη η καθυστερήσεις, αν και αυτά είναι μόνον μερικά από τα πολλά.
Επίσης θα θέλαμε και από όλους τους συμμετέχοντες να μας διευκρινίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ώστε κάποιες εργασίες να γίνουν μεταξύ μας και να ρίξουμε το κόστος κατά το δυνατόν περισσότερο.
 Επίσης για λόγους αποφυγής παρεξηγήσεων όλα θα γίνουν κατά αλφαβητική σειρά σε όλους, σειρά λευκώματος, έργα εκθέσεως και παρουσιάσεων.

ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΦΑΚΕΛΩΝ.
ΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
ΕΙΡΗΝΗΣ 40 ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Τ. Κ. 60100
ΤΗΛΕΦΩΝΟ. 6977379865 w.u. 6978611335
ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ (ΧΡΩΜΑΤΑ).
ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΦΑΚΕΛΩΝ 30 ΜΑΪΟΥ 2012. Η Επιλογή των φωτογραφιών.
 Η επιτροπή θα συνεδριάσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου 2012 και όσες φωτογραφίες εγκριθούν θα ενημερωθούν άμεσα οι ενδιαφερόμενοι μέσο e mail η sms.

Τεχνοτροπία φωτογραφιών.
 Οι λήψεις μπορούν να είναι συμβατικές Φιλμ, η ψηφιακές.
 1) Δεν μπορούν να είναι ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έχουν επιχρωματιστή επί μέρους.
2) Η φωτογραφίες πρέπει να έχουν πρωτοτυπία μοναδικότητα νέες ιδέες και φυσικά φαντασία.
 3) Η επεξεργασία με Η/Υ, είναι αποδεκτή (εν μέρη) αλλά οι φωτογραφίες πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία με PHOTOSHOP
ΠΡΟΣΟΧΗ(ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ PHOTOSHOP).
4) Φωτογραφίες με υπέρμετρη χρήση Photoshop θα αποκλείονται.
Η κρίση της επιτροπής.
 Η επιτροπή δεν έχει καμιά υποχρέωση να απολογηθεί, σε περίπτωση που κάποια εργασία δεν θεωρηθεί κατάλληλη και απορριφθεί.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΟ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ.

Για της αποστολές θα πρέπει να ισχύουν τα παρακάτω.

ΑΡΧΙΚΗ Αποστολή φακέλου.
 Μέγιστος αριθμός συμμετοχών κατά άτομο 30 φωτογραφίες.
 Η συμμετοχή των φωτογράφων θα γίνει με αποστολή CD η DVD
Τεχνικές προδιαγραφές φωτογραφιών που θα επιλεγούν .
 Ελάχιστη επιφάνεια 60 Χ 70εκατοστα. ΕΛΑΧΙΣΤΑ dpi 300.
Φωτογραφίες που θα σταλούν με μειωμένο μέγεθος η ανάλυση θα απορρίπτονται αυτόματα.

Κείμενα .
 Υποχρεωτικά είναι τα παρακάτω.
 Προδιαγραφές κειμένων.
 1. Τα κείμενα θα πρέπει να έχουν υποστεί τέτοια επεξεργασία και τελικό χτένισμα από τους ιδίους τους ενδιαφερομένους, διότι καμιά διόρθωση η πρόσθετη μετάφραση η αλλαγή στο αρχικό κείμενο δεν θα γίνει μετά την αποστολή του φακέλου. Τυχόν ορθογραφικά η συντακτικά λάθη επιβαρύνουν τους ιδίους τους συντάκτες.
2. Μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του καλλιτέχνη σε τελική μορφή 10Χ10 εκατοστά για το λεύκωμα.
3. Κείμενο σχετικό με την ενότητα του έργου του κάθε φωτογράφου έως 120 λέξεις.
 4. Βιογραφικό του κάθε φωτογράφου έως 120 λέξεις.
 5. Μετάφραση τον δυο κειμένων
α) ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑ
β) ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και με ευθύνη των δημιουργών.
 6. Τα κείμενα πρέπει να είναι σε μορφή WORD.2003 και σε μέγεθος στιγμών 12.
 -Σε περίπτωση που ο επιλεγμένος φωτογράφος διαπιστωθεί ότι δεν έχει στείλει κείμενα η αυτά δεν είναι μεταφρασμένα ο φάκελος απορρίπτεται αυτόματα.
7 ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ Η ΔΙΟΡΘΩΤΗΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ.
-Η τελική γραμματοσειρά των κειμένων θα επιλεχθεί από τον γραφίστα και τον τελικό σχεδιαστή του εντύπου.

Προδιαγραφές και Κοστολόγιο Λευκώματος..
 Η οικονομική προσφορά που θα ανακοινωθεί θα περιλαμβάνει την κοστολόγηση για έγχρωμη έκδοση.
 Η έκδοση θα είναι με καρφίτσα ώστε να μην έχει μεγάλο κόστος . Αν σε περίπτωση ο αριθμός των σελίδων υπερβεί την δυνατότητα (όρια ανοχής) της καρφίτσας (όπου τεχνικά να μπορεί να δεθεί) τότε και μόνον θα προχωρήσουμε στην ράχη (φυσικά με την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση).
Όλοι οι συμμετέχοντες υποχρεωτικά θα μας ενημερώσουν τηλεφωνικά αλλά και γραπτά μέσα στα κείμενα του CD η DVD αν επιθυμούν την συμμετοχής τους στην έκδοση του λευκώματος.
 Η έκδοση θα είναι για 40 τεμάχια (υποχρεωτικά) σε κάθε ενδιαφερόμενο φωτογράφο και όποιος θέλει επιπλέον τεμάχια μπορεί να πάρει όσα επιπλέον ζητήσει με την αντίστοιχη επιβάρυνση.
Κανείς όμως δεν μπορεί να πάρει κάτω από 40 τεμάχια .
Η ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΘΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ ΓΙΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ Η ΡΑΧΗ.
 Το μέγεθος του λευκώματος ορίζεται για Α5 η λίγο μεγαλύτερο σε οριζόντιο μέγεθος ( ανάλογα με την καλύτερη συμφέρουσα τιμή).
Η κατάθεση του κόστους των λευκωμάτων θα είναι υποχρεωτική αμέσως μετά την αποδοχή του δημιουργού , ότι θα συμμετάσχει στην έκθεση και το λεύκωμα.

Η διαστάσεις και η κατασκευή .

Οι διαστάσεις.
 Οι διαστάσεις των φωτογραφιών θα γίνει σε k fix, 60Χ70 εκατοστά, και θα είναι των συμμετεχόντων.
 Οι Φωτογραφίες θα τυπωθούν από τους ιδίους τους συμμετέχοντες με δική τους ευθύνη.

Ο διοργανωτής και τα πνευματικά δικαιώματα.
 Ο διοργανωτής αποδέχεται όλους τους νόμους που απορρέουν από την εθνική νομοθεσία του Ν 21/21-93 και θα διακινεί την φωτογραφική έκθεση προς επίδειξη αυτής, και θα χρησιμοποιεί την όποια φωτογραφία από τους συμμετέχοντες, αποκλειστικά για τα δελτία τύπου και την ενημέρωση του κοινού είτε μέσω ραδιόφωνου τηλεοράσεως περιοδικών και εφημερίδων. Και σε καμιά περίπτωση για εμπορικό σκοπό. Αν προκύψει εμπορική συναλλαγή ο διοργανωτής ενημερώνει τον εκθέτη και αυτός αποφασίζει την τιμή και το κόστος πώλησης η ότι άλλο.

Η πόλη και η έκθεση.
 Αρχικά η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Θεσσαλονίκη και υπάρχει σκέψη να γίνει με την επέτειο της απελευθέρωσης το 2012 αν αυτό είναι δυνατό και υπάρχει ελεύθερος χώρος. ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΟΝΤΡΑΣT (Ιανουάριος Φεβρουάριος 2013). Επίσης σκοπός της έκθεσης είναι η μεταφορά της σε 2 άλλες πολύ μεγάλες οργανώσεις εντός Ελλάδος και σε 2 εκθέσεις στο εξωτερικό.(ήδη γίνεται λόγος για Σερβία και Τουρκία).
Αμέσως μετά σκοπός μας είναι να κάνει παρουσίαση στην Αθήνα και έπεται περιοδεία για όπου αλλού ζητηθεί.
 Στην περίπτωση που βρεθεί κενός χρόνος μπορεί η έκθεση να κάνει έναρξη και από μια άλλη πόλη επί ευκαιρίας κάποιας γιορτής, απελευθέρωσης, η ενός σημαντικού γεγονότος.
Ο χώρος.
Θα ανακοινωθούν μόλις συμπληρωθούν οι συμμετοχές για να έχουμε συνολική εικόνα μεγέθους των χρειαζούμενων χώρων.
Προσκείμενοι Συμμετέχοντες.
Δεκτή η φιλική συνεργασία και Συμμετοχή άλλων λεσχών από όλη την Ελλάδα.
-Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για την φιλοξενία της έκθεσης μετά την κύρια διοργάνωση και από άλλες πόλεις και φορείς οργανισμούς και λέσχες φωτογραφίας. Όσοι επιθυμούν την συμμετοχή τούς μπορούν να επικοινωνήσουν στο 6977379865.

Διοργάνωση ΚΕ.Φ.ΚΑ. – Φ.Ι.Α.Π.& f14
 Επιμελητής Α. ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ
ΜΠΕΝΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.
B.A / M.P./
 F.C.C.K.
 PR Photography
 A.K.T.O. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 Επιμόρφωτης /Εκπαιδευτικός Ν.ΕΛ.Ε./ Κ.Ε.Ε./ Κ.Ε.Κ./ Ι.Δ.ΕΚ.Ε./ Ι.ΙΕΚ./ ΦΩΤΟΓ. ΚΕΝΤΡ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.
 -------------------------------------------
 ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β- ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ .
 ΦΩΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ
 f14 ΚΟΙΝΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ
 PHOTOGRAPHERS' COMMUNE
 ΜΗΤΣΑΙΩΝ 3 (AΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ)
 ΤΚ 54631 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 ΤΗΛ & FAX: 2310 244.714
 http://www.f14.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου