Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ημουν εκεί..."Ομιλία του Γιάννη Μπεχράκη στο Athens House of Photography σχετικά με τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη"


Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου οι φίλοι της φωτογραφίας που βρέθηκαν στο Athens House of Photography στο Μεταξουργείο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία από τον φωτογράφο του Reuters κ. Γιάννη Μπεχράκη. Η προσέλευση του κόσμου ξεκίνησε από νωρίς και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Έτσι λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ξεκίνησε η ομιλία του κ. Μπεχράκη σχετικά με τις φωτογραφίες του από τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» .
Αρχικά, ο κ. Μπεχράκης  έκανε  αναφορά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters για το οποίο εργάζεται τα τελεύταια είκοσι χρόνια, την αντικειμενικότητα του και το σπουδαιότητα του στο χώρο της ενημέρωσης. Αναφέρθηκε λεπτομερώς στον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος δουλεύει, πως οργανώνει την δουλειά του, τα μέσα τα οποία χρησιμοποιεί και τόνισε τη συμβολή της νέας τεχνολογίας στην ενημέρωση και συγκεκριμένα στο πολεμικό ρεπορταζ.
Οι πρώτες φωτογραφίες που παρουσίασε ήταν από την Αίγυπτο, εικόνες από λεηλασίες, και διαδηλώσεις χριστιανών και μουσουλμάνων μαζί, πριν ακόμη ξεσπάσουν οι μεγάλες ταραχές. Ακολούθησαν φωτογραφίες από τις αναταραχές και τις συγκρούσεις στην κεντρική πλατεία Ταχρί, όπου ήταν και η πρώτη γραμμή, και παράλληλα περιγραφή των πολιτικών γεγονότων και των συνθηκών που επικρατούσαν στη χώρα της Αιγύπτου εκείνη την περίοδο. 
Στη συνέχεια ο κ.Μπεχράκης περιέγραψε το ταξίδι του στη Τυνησία, πώς έφτασε εκεί και παράλληλα παρουσίασε φωτογραφίες προσφύγων από τα σύνορα Τυνησίας Λιβύης. Είδαμε εικόνες από τον καταβλυσμό που είχε στηθεί και από τη ζωή των προσφύγων εκεί και την καθημερινότητα τους. Κατά την παρουσίαση ο κ. Μπεχράκης μοιράστηκε με πολύ αμεσότητα με το κοινό προσωπικά του συναισθήματα και τόνισε πόσο ενθουσιασμένος και συγκεντρωμένος συνάμα είναι όταν δουλεύει σε μια αποστολή υπό τόσο αντίξοες συνθήκες.
Από της εικόνες της ερήμου Τυνησίας-Λιβύης και τους πρόσφυγες εκεί περάσε στην περιγραφή της εμπειρίας του στην πόλη Mistrata, την πόλη σύμβολο για τους κατοίκους την οποία είχε καταλάβει ο στρατός. Μας περιέγραψε τι συνάντησε όταν πήγε εκεί και το πώς εξασφάλισε τη θέση του στο καράβι της επιστροφής. Το τελευταίο μέρος της παρουσίασης είχε και τις πιο σκληρές εικόνες οι οποίες ήταν από ένα νοσοκομείο της περιοχής μέτα από μία επίθεση.  Οι φωτογραφίες από τη Mistrata ήταν και αποκλειστικές εικόνες καθώς ήταν πολύ επικίνδυνη η παραμονή οποιουδήποτε φωτορεπόρτερ στη συγκεκριμένη πόλη τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Ο κόσμος καθ΄όλη τη διάρκεια της παρουσίασης παρακολουθούσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον κ. Μπεχράκη καθώς ήταν μια πολύ σπάνια ευκαιρία για τον καθένα από εμάς να μάθει πώς δουλεύει ένας φωτογράφος στο πολεμικό ρεπορτάζ, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και την καθημερινότητα του σε ένα μέρος υπό στρατιωτική κατοχή. Οι εικόνες του ήταν καθηλωτικές και ο κ.Μπεχράκης πολύ λεπτομερής και κατατοπιστικός και με μεγάλη χαρά και διάθεση απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του κοινού μετά την παρουσίαση, η οποία διήρκησε περίπου 4 ώρες. Συγχαρητήρια στο Athens House of Photography για την οργάνωση και στον κ.Μπεχράκη που με πολύ καλή διάθεση και αμεσότητα μοιράστηκε με το κοινό όχι μόνο τις φωτογραφίες του αλλά και τις μοναδικές εμπειρίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου