Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Κώστα Μπαλάφα από τη Φωτογραφική Λέσχη Κέρκυρας

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και ώρα 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο, η Φωτογραφική Λέσχη Κέρκυρας διοργανώνει ως ελάχιστο φόρο τιμής, αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του μεγάλου δάσκαλου και δημιουργού Κώστα Μπαλάφα που ταξίδευε μακριά μας στις 9 Νοεμβρίου 2011.
Μεταξύ άλλων Θα προβληθεί η ταινία: "Ο φωτογράφος ο άνθρωπος και ο τόπος του"
Το 1999 ο Γιάννης Σκοπετέας σκηνοθέτησε ένα 20λεπτο ντοκιμαντέρ για το φωτογράφο Κώστα Μπαλάφα. Είναι μια κινηματογραφική προσέγγιση του φωτογραφικού έργου του μεγάλου Έλληνα φωτογράφου και ταυτόχρονα ένα δοκίμιο για την κινηματογραφική αφήγηση, τη σχέση κινούμενης-ακίνητης εικόνας και τη φωτογραφική αισθητική της νεωτερικότητας. Ο σκηνοθέτης και ερευνητής Γιάννης Σκοπετέας ψηφιοποίησε τις σπουδαιότερες φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα, καθώς και πρωτότυπο ηχητικό και φωτογραφικό υλικό που τράβηξε ο ίδιος. Χρησιμοποιώντας συνηθισμένους υπολογιστές και ευρέως διαδεδομένα προγράμματα εικόνας που περιείχαν όλες τις κανονικές κινηματογραφικές τεχνικές έφτιαξε στην Αθήνα και στο Λονδίνο το πρώτο ελληνικό ψηφιακό ντοκιμαντέρ. Αν και το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε κυριολεκτικά μέσα στο σκληρό δίσκο του Η/Υ, ακολουθεί όλους τους κινηματογραφικούς κανόνες της αφήγησης και του μοντάζ και καταφέρνει αυτό που μοιάζει αδύνατο: να κάνει τις αυθεντικές στατικές φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα, να μοιάζουν με πλάνα κινούμενης εικόνας! Με αυτό τον τρόπο και το ντοκιμαντέρ παρακολουθείται με αμείωτο ενδιαφέρον και η καλλιτεχνική αξία των φωτογραφιών τονίζεται ακόμη περισσότερο.
Το εν λόγω ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Δράμας 1999 με εύφημο μνεία στην κατηγορία ντοκιμαντέρ και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1999 πήρε Κρατική Διάκριση στην κατηγορία ταινίας μικρού μήκους.
Το υλικό παραχωρήθηκε στη λέσχη από το σκηνοθέτη Γιάννη Σκοπετέα με τη αρωγή του Μουσείου Μπενάκη και της Δημοτικής Πινακοθήκης Άρτας.

Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, Γεωργίου Θεοτόκη 68, 49100, Κέρκυρα       
Επικοινωνία : photoleke@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου